7 Kasım 2010 Pazar

Zeytinli Açma...

Benim en sevdigim hamur islerinden biridir acma hele zeytinlisi... Sonunda guzel bir tarif buldum pazar kahvaltisi icin yaptim. Denemenizi siddetle tavsiye ederim .
Malzemeler:

  • 1sb ilik sut 
  • 1sb siviyag (ben biraz daha az kullandim )
  • 1sb ilik su 
  • 1 tk aktif kuru maya 
  • 3 yk seker 
  • 1,5 yk tuz
  • 2 yumurta (sarilar ustune aklarina icine konulacak) 
  • aldigi kadar un (5-6 bardak civarinda un aliyor)
  • icine surmek icin oda sicakliginda tereyag
  • eger zeytinli yapacaksaniz zeytin ezmesi   
  • uzerleri icin corek otu

Yapilisi:
  • Ben ekmek yapma makinasi kullaniyorum sivilar atta katilar ustte kalacak sekilde malzemeleri koyup 1,5 saat hamur programinda mayalandiriyorum.
  • Elde yaparken mayanizi ilik suyla  eritip siviyag , sut ve yumurta aklariyla karistirilir.Un seker tuz eklenip yogrulur.(unu azar azar eklemek te fayda var)Yumusak bir hamur elde ediyoruz (cok sert olmamasina dikkat etmek gerekiyor.) Hamurumuzun uzerini kapatip yaklasik 1 saat bekletiyoruz.
  • Kabaran hamurdan parcalar aliyoruz.Elimizle tereyaginida surerek aciyoruz eger zaytinli yapacaksak zeytin ezmesini surup rulo yapar gibi sarip iki ucu birbirini saracak sekilde simit yapiyoruz.
  • tepsiye dizdigimiz acmalari 20 dk kadarda tepside mayalandiriyoruz sonra yumurta sarsini surererek 180 °C (375 F) de 15- 20 dk uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz
Afiyet olsun...





5 yorum:

  1. ya bu tada ben cok bayildim.buradaki kabak tatlisinin tadini ben alamiyorum ama bu yam tatlisi inanilmaz guzel belki de Turkiye deki kabak tatlisinin tadini arayanlara bu tatliyi tavsiye ederim.inanilmaz tatlar arayanlara...ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  2. Benim açmalarım da şu anda fırında pişmekte ve kokusu yayılmış durumda bunlarda çok güzel ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Cok guzel gorunuyorlar,hemen yapicam.

    YanıtlaSil
  4. cok tesekkur ediyorum.. afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. zeytinli açmaya bayilirim, yumusacik gorunyuor, ellerine saglik

    YanıtlaSil