18 Nisan 2010 Pazar

kisir...



 Cocuklugumdan beri salata literaturumuzde 1.sirada yer alan ve yoreye gore yapimi biraz degiskenlik gosteren , bulgurun  muthis hallerinden biri. Sadece bu kadar degil tabii universiteden sinif arkadasim Tuba`dan kisir yapmanin ne kadar da buyuk bir sanat oldugunu ve tadinin da enfes bisey olup annemden ogrendigim bulgur pilavindan mulhem kisirla bir iliskisi olmadigini ogrenmis bulunmaktayim. (Tubacim kendisi Adanali olup Hatay yemek kulturuyle yogrulmus, yemek yapmaya bayilan bir kisilik olmakla beraber bu kisir askini bana haince asilamistir o yuzden her kisir yapisimda kendisine sukran duygulari beslemekteyim)
  Tabii bizim kisir tam olarak ayni degil ben birazcik kolaylastirdigimi dusunuyorum . akdeniz bolgesinde bulgur soguk suyla yogrularak pisiriliyor bense o kadar kabiliyetli olmadigim icin kaslarima karsilik sicak suyu kullaniyorum..


malzemeler (6 kisi icin)
  • ince bulgur (kac kisi icin yapilacaksa orta boy bir caybardagi ile kisi hesabi yapabilirsiniz) 6cb cigkoftelik bulgur (esmer bulgur herzaman ilk tercihimdir)
  • 2 orta boy sogan
  • 2-3 dis sarimak
  • 3-4 kasik domates salcasi
  • 2 kasik biber salcasi
  • 3-4 domates
  • 2-3 sivri biber
  • 1 bag marul (icinede eklenecek)
  • yarim demet maydonoz
  • yarim demet taze nane
  • varsa diger yesilliklerden (dere otu, roka (cok yakisiyorlar))
  • baharatlari (1ck kimyon(olmazsa olmazidir), karabiber, pulbiber, tatli kirmizi biber,tuz
  • zeytinyagi
  • nareksisi
  • yarim limon suyu
     yapilisi:
1.Bulgurumuzu bir miktar kaynamis su ile islatip islattigimiz kabin agzini iyice kapatacagiz.(cok sulu olmasin ve ara sira karistiralim)
2 .Soganlarimizi yemeklik dograyip rendelenmis sarimsaklarla biraz siviyagda kavuruyoruz daha sonra kucuk dogranmis biberleri ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. soyulmus ve kup kup doranmis domatesler ve salca ekleyerek sosu iyice pisiriyoruz.
3.Bulgur sisince  uzerine sicak salcali sos dokulup iyice karistirilir bu arada nareksisi ve baharatlarda tadina bakmak suretiyle beklenen tada ulasilincaya kadar eklenir.
4. Bu arada yesilliklerde dogranip hazirlanmistir ve bulgurla genisce bir kapta iyice karistirilir, bundan sonrada limon ve zeytinyagi eklenerek bu nefasete son rotus atilmis olur.
afiyet olsun...